Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu jedini je prostor u Republici Hrvatskoj sa stalnom izložbom eksponata iz bogate i duge povijesti hrvatskog vatrogastva te zaštite od požara.

 

Pročelje segmenta Vatrogasnog doma DVD-a Varaždin u kojem se nalazi Muzej hrvatskog vatrogastva

Pogled na dio eksponata u prizemlju

Pogled na dio eksponata u prizemlju.

Vitrine s osobnom vatrogasnom opremom.

 

Povezanost Varaždina, vatre i vatrogastva razumljiva je svakome tko poznaje povijesne činjenice. Grad Varaždin u prošlosti su poharali katastrofalni požari. Svakako najveći i najstrašniji požar Varaždin bilježi 1776. godine na sam dan Uskrsa (24. – 28. travnja) kada je izgorjelo 385 stambenih objekata. Upravo ovaj događaj uvelike je obilježio povijesni razvoj grada jer znamo da je time završen period koncentracije hrvatske vlasti u Varaždinu, a čime Varaždin nakon samo 20 godina gubi status glavnog hrvatskog grada.
Upravo radi velikih požara građani su se počeli organizirati te prišli osnivanju gradske organizacije za zaštitu od požara. Magistrat grada Varaždina potvrdio je osnivanje vatrogasne organizacije 17. srpnja 1864. godine i dao joj naziv «Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu». Time je ustrojeno prvo dobrovoljno vatrogasno društvo na području Republike Hrvatske odnosno jugoistočne Europe.

Slijedom duge povijesti i bogate tradicije varaždinskog vatrogastva, u Varaždinu je 18. lipnja 1994. godine, a povodom obilježavanja 130. obljetnice djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu,otvoren Muzej hrvatskog vatrogastva. Spomenuto Društvo, kao najstariji DVD u ovom dijelu Europe, ujedno je i vlasnik ovog muzeja.
Muzej je otvorio tadašnji predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Franjo Gregurić uz nazočnost velikog broja vatrogasaca iz cijele Hrvatske i građana grada Varaždina. Već istog dana muzej je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman pohvalivši pritom uređenje muzejskog prostora te izložene eksponate. Spomenimo kako i 10 godina nakon službenog otvaranja , a u okviru obilježevanja140. obljetnice osnutka varaždinskog Društva, Muzej posjetio i aktualni predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić.
U prikupljanju muzejskih eksponata sudjelovali su građani Varaždina i okolice te dobrovoljna vatrogasna društva. Isti su na zamolbu muzeja poklanjali razne sprave i opremu poput vatrogasnih štrcaljki vožnjača, stare motorne pumpe, vatrogasna odličja, diplome, kacige, odore, maske, sablje, trube, keramiku, slike te stručnu literaturu. Vrlo vrijedne izložbene eksponate prigodom otvorenja muzeja donirali su potomci Mirka Kolarića, «učitelja hrvatskog vatrogastva».

Eksponati u prizemlju Muzeja
 U ukupnom broju eksponata (trenutno 697) razmještenih u prizemlje (vozila, pumpe, veća oprema) i 1. kat (barjaci, sablje, odore, kacige, znakovlje, diplome, spomen albumi, i sl.) veći dio pripada domicilnom varaždinskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

 

 

Najstarija sačuvana zastava varaždinskog DVD-a s početka 20. stoljeća

 

Kroz muzejske prostore od njegova je otvorenja prošlo mnogo posjetitelja. Uz visoke državne dužnosnike prigodom otvorenja muzeja, bogatoj tradiciji «kolijevke hrvatskog vatrogastva» posjetom su svjedočili visoki županijski i gradski čelnici te mnoštvo zainteresiranih građana. Poseban je značaj posjeta više od 4000 učenika škola iz cijele zemlje kojima su tom prilikom prezentirana osnovna znanja o tome kako se ponašati da ne nastane požar odnosno kako ga ugasiti kad do požara i sličnih opasnosti dode. Muzej je posjetilo i više od 1500 vatrogasaca iz oko 150 dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalnih vatrogasnih postrojbi. 
Raduje činjenica kako osnovna saznanja o ovome muzeju imaju i pripadnici vatrogasnih organizacija stranih zemalja pa su tako Muzej hrvatskog vatrogastva posjetila visoka izaslanstva vatrogasnih organizacija iz Argentine, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke, Južne Koreje, Mađarske, Njemacke, Slovačke, Slovenije, Švedske, Ukrajine i Velike Britanije. Raduje i činjenica kako su Muzej u nekoliko navrata posjetili i čelnici Međunarodnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara (CTIF), krovne međunarodne asocijacije nacionalnih vatrogasnih organizacija.

Posjetitelji se vrlo pohvalno izražavaju o samome muzeju, a posebice o urednosti i gostoprimstvu što se može vidjeti u knjigama utisaka. 
Unatoč skromnim financijskim sredstvima za održavanje, želja je clanova DVD-a Varaždin da se broj eksponata poveća kako bi ovaj prostor poprimio razinu koju zaslužuje bogata prošlost Varaždina, kolijevke hrvatskog vatrogastva.

Radno vrijeme:

Srijeda  od 09:00 do 15:00 sati

(za posjet u drugom terminu potrebna je prethodna najava)

Ulaz u Muzej je slobodan

Kontakt
Adresa: Trenkova 44, 42000 Varaždin
Tel.: +385 (0)1 3689 164

Fax.: +385 (0)1 3025 026

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

web: www.mhv.hr

Linkovi

Web by eSENTIO